Podotherapie

De voet telt 26 botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen, deze 52 botten in beide voeten 

vormen een kwart van alles botten in het menselijke lichaam.


Wat is podotherapie? 

De podotherapeut behandelt patiënten met voetklachten of met klachten hogerop in het lichaam, die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten. Denk hierbij aan enkel-, knie-, heup-, en rugklachten en overbelasting van de spieren bij veel staan en lopen.

Een podotherapeut behandelt veel verschillende klachten met als doel: het opheffen, verminderen of compenseren van stoornissen in het functioneren van het steun- en bewegingsapparaat, voortkomend uit afwijkingen in de voet(stand), alsmede behandeling van huid en nagels, indien er sprake is van een pathologie.


Klachten en podotherapie

Een podotherapeut behandeld veel verschillende klachten. Deze klachten kunnen onder andere zijn: 

  • Standsafwijkingen aan voeten, inclusief de tenen en de nagels
  • Klachten ten gevolg van overbelasting
  • Vermoeidheidsklachten
  • Specifieke voetproblemen bij kinderen
  • Sportblessures
  • Problemen elders in het lichaam, veroorzaakt door een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon (knie, heup, rug)
  • Huid- en nagelaandoeningen
  • Klachten bij risicopatiënten, zoals vaatlijden, diabetes mellitus en reuma (zoals open wonden/ulcera en nagelproblemen) > Zie voor een uitgebreide uitleg het kopje “Reuma/DM en Podotherapie”


Onderzoek en podotherapie

Het eerste onderzoek 

Als u voor de eerste keer bij de podotherapeut komt, zal dit zijn op verwijzing van praktiserend arts of specialist. Dit eerste onderzoek zal 30-60 minuten in beslag nemen afhankelijk van u klachten. Neem tijdens dit eerste onderzoek u verwijzing, een legitimatiebewijs, het verzekeringspasje en schoenen die u veel draagt (dit kunnen ook werk- of sportschoenen zijn) of waarin u klachten krijgt mee.

Anamnese: Tijdens het eerste onderzoek zal er eerst een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) plaats vinden, hierin wordt zeer uitgebreid op de klacht in gegaan. Waaneer heeft u klachten, hoelang heeft u al klachten, wanneer worden de klachten erger, hoe zijn de klachten ontstaan? Zijn enkele voorbeelden van vragen die tijdens de anamnese aanbod komen. 

Onderzoek: Na het de anamnese zal er een uitgebreid onderzoek plaats vinden, geheel afgestemd op u klachten. Dit onderzoek kan bestaan uit een palpatie (het uitwendig paleren met de hand of handen bevoelen van de te onderzoeken delen van het lichaam), functieonderzoek (hierbij worden o.a. de beweeglijkheid en de stabiliteit van de gewrichten in de voeten en enkels onderzocht. Indien nodig wordt ook een functieonderzoek van de knieën, heupen en/of rug uitgevoerd.), ganganalyse (hierbij wordt gekeken naar de afwikkeling en de beweging van de voet en indien nodig ook naar de beweging van de knieën, heupen en romp), podoscopie (een podoscoop is een lichtbak, waarin op de bodem een spiegel is geplaatst. Staat iemand op deze lichtbak dan kan de podotherapeut de onderkant van de voeten via deze spiegel bekijken. De podoscoop wordt gebruikt om de drukverdeling van de voetzool te laten zien en te beoordelen.) en een schoeninspectie (bij schoeninspectie kan vaak nuttige informatie worden afgeleid uit het slijtpatroon van de zolen en de toestand van het bovenwerk.) 

Diagnose/ Behandelplan: Na het onderzoek wordt er door de podotherapeut een conclusie getrokken uit het gedane onderzoek, naar aanleiding van deze conclusie zal er een behandelplan in overleg met u worden opgesteld. Dit behandelplan wordt, indien u akkoord gaat, direct inwerking gezet. 

Controle afspraken: Na het al dan niet starten met de behandeling zal er een vervolg afspraak gepland worden. Soms wordt deze afspraak gebruikt als controle voor de therapie en soms om te kijken hoe het met u gaat, want de podotherapeut wil weten hoe het met u klachten gaat.

Behandelingen en podotherapie

Een podotherapeut kan op veel verschillende manieren behandelen, dit afhankelijk van iedere individuele situatie. Door deze therapieën kan een podotherapeut onder andere behandelen: 

  • Zolen/inlay´s 
  • Orthesen 

Standsafwijkingen van de tenen kunnen pijnlijke likdoorns of drukplekken veroorzaken. Deze afwijkingen kunnen worden gecorrigeerd of ondersteund met een siliconen orthese. Deze wordt volledig op maat van de voet gemaakt. Orthese

  • Orthonyxie (nagelbeugel techniek)

Ingegroeide teennagels ontstaan vaak door het verkeerd knippen van de nagels, in combinatie met een bollere vorm van de nagelplaat. Hierdoor kan een pijnlijke ontsteking ontstaan die niet vanzelf overgaat. De podotherapeut kan een nagelbeugel maken die aan de nagelplaat wordt vastgezet. Door spanning op de beugel te zetten corrigeert deze de nagelvorm. De nagelplaat wordt hierdoor begeleid bij het uitgroeien en daarmee wordt het opnieuw ingroeien voorkomen. 

Nagelbeugeltechniek Controle is iedere zes tot acht weken noodzakelijk; de beugel wordt dan net zo lang herplaatst tot de nagel een functionele vorm heeft en niet meer kan ingroeien

  • Instrumentele behandeling 
  • Voorlopige therapieën (in de vorm van vilt of tape) 
  • Schoenadviezen 
  • Schoenaanpassingen








Podocentrum 

Noord Nederland


Visie Podocentrum Noord Nederland

Binnen de praktijk staat de patiënt centraal, de patiënt is te alle tijden leidend in de therapie. De behandelrelatie is gelijkwaardig, binnen de praktijk hangt een open sfeer waar alles bespreekbaar is.

Podocentrum Noord Nederland heeft diverse locaties

  • Assen
  • Geesbrug
  • Ruinen
  • Dronten
  • Ter Apel
  • Nieuwlande (Hoogeveen)


Binnen de praktijk wordt er gewerkt met de modernste apparatuur om zo goed mogelijk de verschillende klachten te kunnen behandelen. Binnen de praktijk staat de patiënt centraal, er wordt naar de patiënt geluisterd en de behandeling wordt individueel voor iedere patiënt vervaardigd. Openheid naar patiënten toe is iets wat binnen de praktijk zeer belangrijk is.


Podocentrum Noord Nederland is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten (de NVvP) net als de podotherapeuten die werkzaam zijn binnen de praktijk. Tevens staat deskundigheid bevordering hoog in het vaandel binnen de praktijk en daarom worden er regelmatig bij- en nascholingen gevolgd om zo het niveau binnen de praktijk hoog en actueel te houden.