Reuma / Diabetes
Naast het behandelingen van klachten/aandoeningen aan het bewegingsapparaat is de podotherapeut ook gespecialiseerd in de behandeling van de gevolgen van Reuma en Diabetes Mellitus type I en type II.
Reuma en podotherapie
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, voornamelijk de gewrichten . Dit resulteert o.a. in pijn, stijfheid, warmte en zwellingen in o.a. de ledematen zoals handen en voeten.
De oorzaken, symptomen en verloop van de ziekte kan bij elke vorm verschillend zijn. De meest voorkomende vormen van reuma zijn reumatoïde artritis en artrose. Reumatoïde artritis is een aandoening die zich kenmerkt door een infectie van de gewrichten verspreidt over het gehele lichaam, Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in versnelde mate van mindere kwaliteit wordt.
Met name bij de standsafwijkingen die voorkomen bij reuma kan een podotherapeut verlichting in de pijn geven. Podotherapie kan nooit een standsafwijking veranderen, maar wel in de meeste gevallen voorkomen van erger/vertragen en pijn verminderen. Dit door onder andere protectief te werk te gaan door het maken van een orthese, het uitvoeren van een voetbehandeling of het maken van aan inlay/zool. Als u wilt weten of de podotherapeut ook in u specifieke situatie wat kan betekenen, kunt u het best contact op nemen met de praktijk voor het maken van een afspraak.
Diabetes Mellitus en podotherapie
Diabetes wordt ook wel 'suikerziekte' genoemd. De officiële naam is diabetes mellitus. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline.
Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dat erg schadelijk voor alle delen van het lichaam. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker, zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.
De podotherapeut speelt voornamelijk een belangrijke rol bij de preventief behandeling van een diabetische voet. Deze diabetische voet is een groot risico voor de diabetes patiënt, dit omdat in bijna alle gevallen het gevoel en de doorbloeding is aangetast. Als er dan een wond ontstaat zal deze slecht tot niet genezen, door een intensieve behandeling is het soms mogelijk om deze wond als nog te genezen. Ook kan de podotherapeut de (half) jaarlijkse diabetische voetscreening uitvoeren, tevens als de voetbehandeling bij risico voeten. Als u wilt weten of de podotherapeut ook in u specifieke situatie wat kan betekenen, kunt u het best contact op nemen met de praktijk voor het maken van een afspraak.
Thermoscale
Thermoscale Nieuw binnen de praktijk: de Thermoscale ®
Hulpmiddel bij het preventief screenen van de diabetische voet.
Voetinspectie in 3 stappen
- Simpel
- Snel
- Secuur
U als diabetes patiënt weet als geen ander dat het belangrijk is om uw voeten goed in de gaten te houden. Dit schrijft ook het Richtlijnen Diabetische Voet voor die door veel behandelaars gebruikt wordt. Naast de dagelijkse thuisinspectie is het ook van zeer groot belang om de voeten (zeer) regelmatig te laten controleren voor een professional op het gebied van de diabetische voetzorg. Om deze voetzorg binnen de Podocentrum Noord Nederland nog beter te uitvoeren, maken wij gebruik van de Thermoscale. Deze weegschaal meet naast het gewicht en het vetpercentage ook de temperatuur van beide voeten. Iets wat voor een diabetes patiënt zeer belangrijk is. Door de Thermoscale vind er binnen 30 seconden een meting plaats van zowel het lichaamsgewicht, als het vetpercentage als de temperatuur van beide voeten.
De Thermoscale is op basis van wetenschappelijke publicaties ontwikkeld. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een temperatuursverhoging plaatsvindt voordat de ontsteking zichtbaar wordt. Bij een verschil van minimaal 2° Celsius tussen beide voeten dient de podotherapeut uw door te verwijzen naar de huisarts voor verder onderzoek. De Thermoscale is stijlvol en modern vormgegeven. Door de combinatie van het meten van het gewicht, het vetpercentage en de temperatuur van beide voeten is de Thermoscale een uniek apparaat geworden en op basis hiervan wereldwijd gepatenteerd.
Simpel: Meting in 3 stappen
Stap 1: De Thermoscale werkt op basis van invoer van het geslacht, leeftijd en lichaamslengte.
Stap 2: Daarna dient men op de Thermoscale te gaan staan, precies zoals bij een normale weegschaal.
Stap 3: De Thermoscale begint de meting. Eerst wordt het gewicht bepaald en daarna het vetpercentage berekend met bio-impedantie analyse. Direct daarna wordt de temperatuur per voet bepaald door deze in 20 seconden te meten.
Snel: De meting duurt 30 seconden De Thermoscale toont de gemeten waarden. Eerst het gewicht en het vetpercentage. Deze afbeelding laat een vetpercentage van 20,7% en een gewicht van 100,1 kg zien.
Secuur: Nauwkeurige temperatuursweergave Daarna worden de voet temperaturen getoond. De afbeelding laat een temperatuur zien van 24,0° links en 23,7° rechts. Dit is een verschil van 0,3°, er is niks aan de hand. Bij een temperatuurverschil tussen de voeten van meer dan 2° Celsius is er een directe reden tot actie.